APK & Onderhoud

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte controle ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen met een toegestane maximum massa van 3.500 kg, jaarlijks of om de twee jaar laten keuren.

Afhankelijk van het voertuig, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof, moet dat vanaf het derde of vierde levensjaar.

Na deze eerste keuring vindt de eerstvolgende keuring plaats na één of twee jaar.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus van essentieel belang.

Wij raden aan om in elk  geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud (groot of klein). Zo kun je een hoop problemen voorkomen. Tijdens een onderhoudsbeurt kunnen wij ook signaleren ‘wat eraan zit te komen’. Zo houd u grip op de kosten en worden de kansen aanzienlijk kleiner dat u met autopech stil komt te staan.

Voor een APK keuring rekent Autobedrijf Zuiderkogge € 24,95 en in combinatie met een onderhoudsbeurt is de APK bij ons GRATIS.

Image

Airco Service

Tegenwoordig zijn veel auto’s standaard uitgerust met airconditioning. Om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren is het belangrijk om deze goed te laten onderhouden. Een aircosysteem is gevuld met koudemiddel en de hoeveelheid van dit koudemiddel wordt minder door gebruik. Dit zal af en toe dus bijgevuld moeten worden om de airco optimaal werkende te houden. Tevens zorgt een slecht werkende airco voor nare geuren en kan zorgen voor irritatie aan ogen en de luchtwegen.

 

Wat doen wij bij een aircoservice?

 • Het koudemiddel wordt afgetapt.
 • Het filter en/of de droger worden gecontroleerd.
 • Het systeem wordt afgeperst met droge stikstof.
 • Vocht wordt met een vacuümpomp uit het systeem verwijderd.
 • Compressorolie wordt zo nodig bijgevuld.
 • Fluor contrastvloeistof wordt preventief toegevoegd.
 • Alle onderdelen worden visueel gecontroleerd.
 • De verbindingselementen en de bedrading van de bedieningselementen worden gecontroleerd.
 • De airconditioninginstallatie wordt opnieuw gevuld met de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel.
 • Het interieurfilter wordt gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen.
 • Het complete systeem wordt gecontroleerd op functioneren en lekdichtheid.

Deze service kunnen wij uitvoeren op de R134A en de R1234YF airco systemen.

Image

Automaat Spoelen

Veel auto’s beschikken over een automatische versnellingsbak. Door het gebruik van de automaatbak raakt de ATF olie die zich daar in bevindt vervuild en verouderd. Veel automaatbakken zijn vanuit de fabriek voorzien van longlife ATF olie. De praktijk leert echter dat deze olie na verloop van tijd problemen kan geven. Laat daarom tijdig uw automaatbak spoelen bij Autobedrijf Zuiderkogge. Dat verlengt niet alleen de levensduur, maar zorgt ook voor meer rijplezier/comfort.

Wij hebben ook de mogelijkheid om uw automatische versnellingsbak te spoelen. Dit doen wij met de ATF SPIN 3500. Een uitleg hoe dit in zijn werk gaat vindt u hier.

 

Banden service

Er zijn talloze bandensoorten-merken-afmetingen in de markt te koop en te vinden. Als bandenspecialist weten wij dat niet elke band maar onder elk voertuig kan worden gemonteerd. En wat te denken van zomerbanden, winterbanden, all-seasonbanden en runflat banden. Welke banden zijn voor u de beste keuze? Voor uw eigen veiligheid en die van anderen is het van groot belang om de juiste banden te monteren. Met de vele kennis en ervaring kan Autobedrijf Zuiderkogge u adviseren over de beste keuze in banden, wat uw voertuig ook is. Wij beschikken over de modernste dé/montage en balanceer apparatuur om uw banden te vervangen.

 

Image

Diagnose

Als u problemen heeft met uw auto en/of er storing lampjes branden op uw dashboard kunt u ook bij Autobedrijf Zuiderkogge terecht. Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk luxer en comfortabeler maar vooral ook gecompliceerder geworden. Om deze elektronica te regelen hebben de auto's van de laatste jaren dan ook een computer aan boord, genaamd ECU (Electronic Control Unit). Deze ECU ontvangt elektrische signalen van sensoren, waarna deze input door de ECU verwerkt word.  Wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom gebruiken wij  onze geavanceerde diagnoseapparatuur die in het motor management de storingen kunnen traceren en vertalen om vervolgens de storing/problem(en) voor u op te kunnen lossen.

Image

Uitlijnen

Het uitlijnen van de wielen van een motorvoertuig is het proces waarbij afwijkingen in de wielstanden worden gecorrigeerd. Deze afwijkingen kunnen zijn ontstaan door het raken van een stoeprand, over een grote steen of door een gat in de weg rijden.

Bij een auto met wielstandafwijkingen kunnen verschillende klachten voorkomen. De belangrijkste in verband met de koersstabiliteit zijn:

 • de auto trekt naar één kant;
 • de auto stuurt zwaar;
 • de auto stuurt te licht;
 • de auto is niet koersvast (zigzag- of pendelkoers).

Het advies is om één keer per jaar de auto te laten uitlijnen.